Hangi organınız diğerinden daha az önemlidir? Böbreklerinizden biri fazla mı? Ya da kalbinizi taşımak ağır mı geliyor? Beyniniz sizi istemediğiniz şeylere mi yönlendiriyor? Peki ya vajina?
Vajina tıpkı tüm organlar gibi eşine rastlanmayan, birçok bakımdan muhteşem özelliklere sahip çok önemli bir organdır. Anatomik yapısı ve fonksiyonlarıyla sadece yer aldığı bedeni değil, türümüzün devamını sağlama gücüyle de insanlığın en değerli hazinelerinden birisidir. Fakat bu organ bu kadar muhteşem olsa da kusursuz değildir. Ara ara sorunlar yaşatabilir. Bu yüzden ona iyi bakmak, başına gelebilecek ve daha büyük problemlere yol açabilecek rahatsızlıklara karşı önlem almak her kadının çok önemli bir sorumluluğudur. Buna sadece sorumluluk demek de tam anlamıyla doğru değildir çünkü bu davranış biçimi, kişinin yaşam kalitesini artırması, özgüvenini yükseltmesi ve kendisini sevmesi adına vücuduna duyduğu saygıyı göstermesinin bir ifadesidir.
Bugün her dört kadından üçünün hayatları boyunca yaşadığı bir rahatsızlık olan vajinal kuruluktan bahsedeceğiz. Vajinal kuruluğun tanımıyla başlayacağız. Bu rahatsızlığın sebeplerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz ve tedavi yollarını irdeleyeceğiz.
Haydi başlayalım!
Vajinal Kuruluk Nedir?
Vajina, sekiz ile on santimetre uzunluğa sahip bağ ve kas grubundan oluşur. Doğum veya cinsel ilişki sırasında hem enlemesine hem de boylamasına açılmakta, esnemekte ve genişlemektedir. Bu sayede doğum sırasında 3-3.5 kilogram ağırlığındaki ve toplam uzunluğu yarım metreyi geçen bir bebeğin dünya ile tanışmasını sağlayabilmektedir.
Vajinal kuruluk bir çok farklı sebeple ortaya çıkabilir. En sık rastlanan sebep ise östrojen seviyesinin azalması sonucu oluşan vajinal kuruluktur. Östrojen; vajinayı ıslak, sık ve elastik tutan bir hormondur.
Normalde vajinanın duvarları ince bir şeffaf sıvı tabakası ile ıslak hale gelir. Östrojen hormonu bu sıvının korunmasına yardımcı olur ve vajinanın iç kısmını sağlıklı ve elastik tutar. Fakat östrojen seviyelerindeki bir düşüş mevcut nem miktarını azaltır. Bu durum herhangi bir yaşta, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Vajinal Kuruluğun Sebepleri!
Vajinal kuruluk, menopozun en sık görülen belirtilerinden birisidir. Menopoz yaklaşırken östrojen seviyeleri düşmeye başlar ve vajinal kuruluk genellikle östrojen seviyesindeki düşüşe bağlı olarak gelişir.
Yumurta üretilmesini sağlayan östrojen, göğüs ve vücut karakteristiği gibi özelliklerinin gelişimini kontrol eder. Östrojen ayrıca adet döngüsü ve gebelikte de önemli bir rol oynar.
Östrojen, vajinayı kaplayan dokuları sık, nemli ve sağlıklı tutar. Seviyesi azaldıkça, vajina elastikiyetini kaybetmeye, daha kuru olmaya ve açık pembeden maviye dönmeye başlar. Bu değişiklikler vajinal atrofi olarak da bilinir.
Vajinal kuruluk menopoz dışındaki nedenlerden dolayı da sıklıkla görülebilir. Mesela;
- Doğum ve emzirme,
- Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri,
- Herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıklar cerrahi olarak çıkarıldığında oluşan "cerrahi menopoz"
- Meme kanseri veya endometriozis için kullanılan anti-östrojen ilaçlar,
- Sjögren sendromu. Bu, tükürük ve gözyaşı bezlerinin iltihabını içeren karmaşık bir hastalıktır. Bu hastalık yüzünden vajinayı kaplayan dokular da iltihaplanabilir ve bu da vajinal kuruluğa neden olabilir.
- Antihistaminikler. Soğuk algınlığı ve alerji semptomları için kullanılan ilaçların yan etkilerinden birisi de idrar problemleri ve vajinal kuruluktur.
- Antidepresanlar. Bazı antidepresanlar vajinal kuruluk, libido azalması ve orgazma ulaşmada zorluk gibi cinsel yan etkilere sebep olabilir.
- Doğum kontrol hapları vajinal kuruluk yapabilir.
- Sigara içen kadınlar erken yaşta menopoza girebilir. Bu nedenle vajinal kuruluk sigara içen kişilerde daha erken yaşta ortaya çıkabilir.
Vajinal Kuruluk Tedavisi
Vajinal kuruluk için etkili tedavilerden biri östrojen kremleri veya hormon desteğidir. Ancak günümüzde hormon içeren ürünleri kullanmadan vajinal kuruluğun tedavisi mümkün. Vücudumuzda bağ dokuda, epitel dokuda ve sinir dokusunda doğal olarak bulunan vücudun dolgu maddesi olan Hyalüronik asit vajinal kurulukta da etkili bir madde. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki hyalüronik asit tıpkı östrojen gibi etki ederek vajinanın yeniden yapılanmasını sağlıyor. Bu çalışmalar hyalüronik asidin hormon replasmanına alternatif olabileceğini söylüyor. Sağlık profesyonelleri bu yüzden hiyalüronik asitli vajinal ovüller, vajinal nemlendirici ovülleri tedavi yöntemlerinde sıklıkla tercih ediyor.
Siz de vajinal kuruluk sorunları yaşıyorsanız, doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Unutmayın, vajinal kuruluk en sık rastlanan problemlerden birisidir ve doktorunuz bu konuda size yardımcı olabilir.