Her kadının regl döngüsü ile ilişkisi birbirinden farklı. Bazılarımıza stres, anksiyete, korku, ağrı, acı gibi terimleri daha kolay hatırlatırken, bazılarımız için huzur, rahatlama, şükran gibi terimlere daha yakın olabilir. Sizin aylık döngünüz ile ilişkiniz her nasılsa, onu daha iyi anlamak, onunla ilişkinizi daha iyi hale getirmeye yarayabilir.
Senin Normalin Ne?
Çoğunlukla sihirli bir rakam gibi 28 günlük döngüler bekleriz, ancak 21 ila 35 güne kadar “sağlıklı” döngülerden bahsedilir. Bir çerçeve olması kesinlikle güzel ancak bu çerçeveden ne kadar uzaklaşırsak o kadar endişe duymamız kaçınılmaz. Bu endişeden kurtulmak adına bu rakamlara takılmadan kendi bedeninizi tanımak ve kendi normalinizi bilmek çok önemli.
Reglinizin ne zaman olacağını bilmek, birşeyler ters gittiğinde hızlı farketmenizi sağlayacaktır. Regl tarihinizi bilmek aynı zamanda yumurtlama tarihinizi de bilmek anlamına geliyor ve bu da hamile kalmaya çalıştığınız - ya da kalmak istemediğiniz - dönemlerde oldukça faydalı bir bilgi.
Kendi normalinizi anlamak için ayın günlerini kullanmaktan vazgeçin. Sizin döngünüz aylık bir rutine oturmayabilir. Regl dönemleriniz arasındaki günleri sayarak başlayın.
İnsan bedeni oldukça hassas bir makine ve pek çok etken rutinlerimizi değiştirebiliyor. Regl dengenizin bozulmasına neden olabilecek bazı faktörler:
-Ergenlik:
7 yaşından 20’li yaşların başına kadar üreme sistemimiz erişkinliğe ulaşır, yani ilk regl olduğumuz zamandan sonra da bu gelişim devam eder, bu da bedenin kendi normalini bulmasının bir kaç yıl sürebileceği anlamına geliyor.
- Menopoz:
Spektrumun diğer ucunda ise, menopoza yaklaşırken regl döngünüz değişmeye başlayabilir. Giderek daha az sıklıkta regl olmaya başlayabilirsiniz.
- Hamilelik:
Ergenlik ve menopoz arasında bir yerde hamile kalabilirsiniz. Hamile kadınların yaklaşık 3’te 1’i yerleşme kanaması yaşar, yani gebelik başlangıcından 6 ila 12 gün sonrasında bir kanama yaşar. Bunun dışında hamilelik boyunca lekelenmeye sebep olacak çok hafif kanamalar olabilir ama bundan daha yoğun bir kanama soruna işaret ediyor olabilir ve mutlaka doktora görünmek gerekir.
- Stres:
Ne kadar stresli olduğunuz hormon regülasyonunu fazlasıyla etliyebilir. Stresli bir ortam üreme döngüsü için iyi bir ortam olmayabilir ve bu da normalinizden şaşmanıza sebep olabilir. Yalnızca psikolojik stres değil; kötü beslenme, toksinlerin fazla olduğu bir alanda bulunma ya da çeşitli ilaçların kullanımı gibi fiziksel stres faktörleri de regl döngüsünü etkileyebilir.
Üreme Sağlığı Problemleri
Üreme sisteminizde olabilecek pek çok sağlık probleminin ilk belirtisi regl döngüsünde düzensizlik olacaktır. Bu nedenle kendi normalinizin dışına çıktığınızı fark ederseniz mutlaka doktora gitmelisiniz.
Kayıt Tut!
Artık reglinizi takip etmek için kullanabileceğiniz pek çok uygulama mevcut, ya da eski usül kağıt kalemle regl günlerizi takip edebilirsiniz. Reglinizin başlangıç ve bitiş tarihlerini yani reglin kaç gün sürdüğünü ve iki regl arasında kaç gün olduğunu bilmek önemli.
Regl dönemleri hakkındaki blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsin!