Diyabet ve İnkontinans / Tedavisi Var mı?
Türkiye'de erişkin her üç kişiden birinde diyabet hastalığı veya diyabet geliştirme riski var. Yaklaşık 13 milyon Amerikalı kadın diyabet hastası... Diyabet tüm modern toplumlarda artış gösteren kronik bir hastalık ve diyabet hastaları birçok zorlukla karşı karşıya kalıyorlar.
Diyabet hastası kadınların yaşadığı zorlıklardan biri de idrar kaçırma risklerinin artmasıdır.Diyabetli kadınların inkontinans gelişme riski% 70'e kadar artmış olsa da, kadınlar hala bunu dile getirmeye çekiniyorlar. Sık idrara çıkmayı azaltmanın ilk adımı, kan şekerinizi kontrol altına almak ve diyabetin vücudunuzu nasıl etkilediğini anlamak için doktorunuzla her zaman iletişim halinde olmaktır, ancak idrar sıklığınızı azaltabilecek basit çözümler de vardır.
Diyabet İnkontinans'a Nasıl Yol Açabilir?
İlk olarak, diyabetin inkontinansa nasıl katkıda bulunduğunu anlamak önemlidir.
Tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa, kanınızda aşırı miktarda glikoz veya şeker bulunur. Aşırı kan şekeri böbrek fonksiyonlarını etkiler ve dokularınızdan sıvı çeker, susuz hissetmenizi sağlar ve daha fazla su içmenize neden olur. Bu da daha fazla idrara çıkmaya neden olur.
Tip 2 diyabetli hastaların yüzde 90 kadarının da obez olduğu düşünülmektedir. Diğer birçok zorluğun yanı sıra, aşırı kilolu ve obez olmak da mesanenin kontrolünün kaybedilmesine yol açabilir. Pelvik tabanınızdaki aşırı ağırlık, pelvik taban kaslarınızın mesanenizi ve üretranınızı desteklemesini zorlaştırarak sızıntılara neden olur.
Diyabet, iç organlara ve bilinçli olarak kontrol etmediğimiz bedensel fonksiyonları kontrol eden otonom sinir sistemine zarar verebilir. Hasarlı sinirler, duyunda azalmaya neden olabilir veya mesaneye yanlış sinyaller gönderebilir,
Diyabet ayrıca bağışıklık sistemine müdahale ederek sizi idrar yolu enfeksiyonları veya idrar yolları enfeksiyonları için daha fazla riske sokabilir. İdrar yolları enfeksiyonları ağrıya ve yoğun, ani idrara çıkmaya neden olabilir. Neyse ki, bu tedavi edilebilir bir durumdur.
Ne yazık ki, diyabet hastalarına reçete edilen bazı ilaçlar bazen idrara çıkma sorunlarına neden olabilir.
Sık İdrara Çıkma Nasıl Yönetilir?
Diyabetinizi kontrol etmek için doktorunuzla her zaman iletişim halinde olun.
Diyabetle ilgili inkontinansı yönetmenin en iyi yollarından biri, kan şekerinizi kontrol etmek ve idrar kaçırmayı önleyecek ilaçlar ve dozajları bulmak için doktorunuzla irtibatta olmaktır. Ancak bu arada: su alımınızı da kısıtlamayın. Özellikle şeker hastalığınız varsa, su içmek çok önemlidir. Bu durumun idrar kaçırmaya neden olacağından endişe edebilirsiniz, ancak vücudunuzun vücut sıvılarınızı yenilemek için suya ihtiyacı vardır ve daha az su içmek mesanenizi tahriş edebilir ve inkontinansı daha da kötüleştirebilir. Bazı yiyecekler idrar tutamama ile bağlantılı olduğundan, yediğiniz ve içtiğiniz şeyleri değiştirmek de yararlı olabilir. Örneğin, alkol ve kafein, idrar yapma ihtiyacını uyaran doğal diüretiklerdir.
Kegel egzersizleriyle pelvik tabanınızı güçlendirin
Pelvik tabanınızın size yardım etmesine izin verin! Düzenli Pelvik taban egzersizleri yapmak diyabetin neden olduğu kilo artışı nedeniyle gerilmiş olabilecek kasların gücünü artırmaya yardımcı olur. Daha güçlü bir pelvik taban mesanenizi desteklemeye yardımcı olur ve idrar gelme dürtüsünü hissettiğinizde size daha iyi kontrol sağlar. Ancak, her egzersizi düzgün yaptığınızdan emin olmanız önemlidir. Bu nedenle sitemizdeki blog yazılarını buradan okuyabilirsiniz.
Uygun bir Kegel'in nasıl yapıldığını öğrendikten sonra, her egzersizinizde sizin için doğru rutini yaptığınızdan emin olmak önemlidir. Özellikle diyabet hastaları için bu rutini yaratmanın en iyi yolu akıllı kegel cihazı kullanmaktır.
İlginizi çekebilir; Kegel Pelvik Egzersiz Cihazı
Basit Egzersizlerle İdrara Çıkma Dürtüsünü Bastırın!
Mesanenizi eğitirken, kontrolü yeniden kazanmak ve ani, acil idrara çıkma ihtiyacını yönetmek için dürtü baskılama egzersizlerini kullanabilirsiniz.