Unutkanlık başta olmak üzere, yorgunluk, odaklanma güçlüğü, duygu durum değişiklikleri gibi sorunlar artık içinden çıkılmaz bir hal aldıysa B12 vitamini eksikliği yaşıyor olabiliriz.
B12 vitamini DNA sentezinde rol oynamaktan tutun, kan hücrelerinin olgunlaşması, sinir sistemi fonksiyonlarının gerçekleşmesine kadar bir çok önemli reaksiyonlarda görev yapar.
B12 vitamini insan vücudu sentezleyemez. Sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.Bitkilerde B12 vitamini yer almaz.Suda eriyen bir vitamindir. Isıya karşı dayanıksızdır. Dolayısıyla yüksek sıcaklık uygulaması B12 vitamini kaybına yol açar.
B12 vitamini metabolizmanın düzgün ve sağlıklı çalışması için çok önemlidir.
B12 vitamini kaslarımızın kasılmasına yardımcı, yorgun hissetmemiz için enerji veren nörotransmiter sinyalizasyonu için de gereklidir. Bu nedenle B12 vitamininin kilo vermede etkisi oldukça merak edilir. B12 eksikliğinin halsizlik, yorgunluk, depresyon gibi etkileri olduğu düşünülürse bu sıkıntıları yaşayan birisinin kilo vermesi ya da kilosunu koruması zorlaşacaktır. Ancak tek başına B12 vitaminin kilo verme üzerinde bir etkisi yoktur.
İlginizi çekebilir: Doğal Destek Takviyeleri!
Zihinsel ve bedensel açıdan sağlıklı kalmak için, vücudumuzda yeterli miktarda B12 vitamini bulunması gerçekten önemlidir.
B12 vitamininin faydaları
- Vücudun kırmızı kan hücresi üretimini destekler
- Enerji seviyenizin korunmasına yardımcı olur
- Hafıza kaybını önler
- Kemik sağlığında önemlidir.
- Sağlıklı hamilelik ve emzirme dönemi için gereklidir
- Cilt, saç ve tırnak sağlığında önemli rol oynar.
B12 vitamini eksikliğinin nedenleri
Bazı ilaçların alınması, alkol tüketimi, yaşın ilerlemesi B12 vitaminin emiliminin azalmasına neden olabilir.Anemi, çölyak hastalığı, atrofik gastrit, bağırsak sağlığını etkileyen rahatsızlıklar, vegan ve vejetaryen beslenme biçimleri B12 eksikliğinin nedenleri arasındadır.
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri
- Solgun cilt,
- Depresyon,
- Hafıza kaybı, yorgunluk,
- Baş dönmesi,
- Zayıflık,
- Kalp çarpıntısı ve nefes darlığı,
- Kabızlık veya ishal
- Kas zayıflığı
En zengin B12 kaynakları
- Yumurta
- Süt, peynir, yoğurt
- Ciğer, dalak gibi sakatatlar
- Kabuklu deniz ürünleri
- Somon, alabalık, ton balığı, uskumru
Aslında yapılması gereken; eksikliğini hiç oluşmadan B12 eksikliğini önlemek için zengin B12 kaynaklarından faydalanmaktır. Ancak hayvansal ürünler yemiyorsanız, vegan, vejeteryansanız ya da B12 emilimine engel bir rahatsızlığınız varsa, B12 vitamini, takviyelerini beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. B12 vitamini takviyesi almadan önce diğer ilaçlarla yanlış bir tepkimeye neden olmaması için doktorunuza danışmanız önemli. Ülkemizde B12 vitaminin sentetik formları olarak hidroksikobalamin ve siyanokobalamin bulunduğu düşünülürse hidroksikobalamin çok daha etkili olduğu söylenebilir. Dolayısıyla B12 takviyeleri seçerken oral kullanıma uygun, hidroksokobalamin formundaki B12 Vitamini takviyelerini seçmenizi öneriyoruz.
B12 Vitaminleri için detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.