Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak uzun süredir kullanılan buğday çimi, aslında Anadolu topraklarında da eskiden beri ezilerek veya şıra şeklinde tüketilmekte.
Oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan buğday çimi içindeki vitamin, mineral ve aminoasitlere ek olarak antioksidan ve anti bakteriyel bileşenlere de sahip. İçinde bulunan 17 farklı aminoasitten 8 tanesi vücudumuz tarafından üretilemeyen ve ek olarak alınması gereken aminoasitlerin başında gelir.
A, C ve E vitaminleri yönünden oldukça zengin olan buğday çimi aynı zamanda demir, protein, magnezyum, potasyum, kalsiyum, klorofil ve aminoasit deposu olarak da bilinir.
İnsan vücudunun günlük ihtiyaçlarını belirli ölçülerde karşılayan ve yaşamsal fonksiyonları düzenleyen buğday çimi, düzenli kullanıldığı durumlarda sağlıklı bir hayata kapı açmakta.
Buğday çimi doğal bir ilaç gibi görünse de glüten hassasiyeti, çölyak hastalığı, kronik hastalıklar veya akut durumlarda kullanmadan önce bir doktora danışmak gerekmektedir.
Yeşil kan olarak da bilinen buğday çiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirim sistemini zararlı bakterilerilerden temizlediği, vücudu toksinlerden arındırdığı, zihinsel sağlığı desteklediği ve kilo kontrolü sağladığı gibi pek çok olumlu özelliği var. İşte bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış mucizevi özellikleri!
1. Enflamasyona karşı etkili
Buğday çimi enflamasyona karşı oldukça etkilidir. İçeriğinde bulunan ve yeşil rengini veren klorofil maddesinin enflamasyonu azalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ayrıca 1 aylık düzenli kullanım sonucunda ülseratif kolit olan hastalarda rektal kanamaları ve hastalık belirtilerini azalttığı da blimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
2. Kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı
İçeriğindeki yüksek antioksidan seviyesi sayesinde kanser hücrelerini yok etme özelliği olan buğday çimi, tedavi esnasında alternatif destekleyici bir yöntem olarak kullanılabilir. Yapılan araştırmalar buğday çiminin ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını engellediği ve lösemi hücrelerinin azalmasını sağladığı ortaya koymuştur.
3. Kolestrol seviyesini kontrol altında tutmaya yardım eder
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, buğday çiminin iyi kolesterolü yükseltirken, LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerini optimum değerlere düşürdüğünü ortaya çıkarmakta.
4. Kan şekerinin dengelenmesinde destekleyici
Kan şekerinin üzenlenmesinde ve normal seviyelerde tutulmasında etkili olan buğday çimi, yüksek şekerin vücutta meydana getirebileceği geçici veya kalıcı hasarlardan korur.
Yapılan araştırmalar buğday çiminin kan şekerini düzenleyen enzimlerin üretilmesini ve aktivasyonunu desteklediği, ayrıca 1 ay düzenli kullanımda kan şekerinde kalıcı düşüş sağladığı ortaya çıktı.
Buğday Çimi Tozu nasıl üretilir?
Buğday tohumun toprağa ekilmiş olduğu günden itibaren vitamin, mineral ve lif oranının en yüksek seviyede olduğu bir haftanın sonunda kesilip kurutularak elde edilir. Naturiga Buğday Çimi, besin değerini kaybetmediğinden emin olmak için doğal güneş ışığına maruz kalacak
şekilde “açık alanlarda” yetiştirilir. Genç buğday kerevizi fidanları elle kesilir ve dikkatlice 9 kez temizlenir, yalnızca en iyi kalite bıçaklar ile işlem yapılır. Dondurucu hava kullanılmadan önce iyice kurutularak ince bir toz haline getirilir. Tarladan bitmiş ürüne bir saatten daha kısa bir sürede, taze çimdeki besin maddeleri yüksek oranda korunarak ulaşır.
Buğday Çimi Tozu sabah kahvaltıdan önce suya karıştırarak, ev yapımı taze sebze, meyve sularına, smoothilere ekleyerek, süt, bitkisel süt ve yoğurtlara 1-3 çay kaşığı kadar ekleyerek kolaylıkla
tüketilebilir.
Buğday Çimi Latte Tarifi
Buğday çimi tozu ile kolayca yapabileceğiniz lezzetli ve süper besleyici bir latte ile gune başlamanın da harika bir fikir olduğunu düsünüyorüz.
1 bardak süt ya da bitkisel sütü ısıtalım.1-2 çay kaşığı organik buğday çimi tozu ekleyip; süt kopürtücüsü ile karıştıralım.
Dilediğiniz bir tatlandırıcıyı ekleyebilirsiniz (şart değil).
Üstüne de tarçın serpin ve bu güzelliğin keyfine bakın.
Kaynak: Healthlıne, Medıcal News Today