Aslında, HSV oldukça yaygın görülen bir virus çeşididir; birinci tip virüs ABD'deki yetişkinlerin tahminen %47,8'ini etkiler, ikinci tip virüs nüfusun %11.9'u etkiler.
Ağız ve dudak çevresinde yaralara, yani uçuklara neden olan durumlar HSV-1'e atfedilirken, cinsel organlar ve rektumdakilere tipik olarak HSV-2 neden olur. Herpes, birinin vücudunda yıllarca uykuda yaşayabilen yaygın bir virüstür. Bağışıklık sistemi ve vücut stres altındayken ortaya çıkar.
Ataklar, kişinin sağlığına ve yaşam şekline dikkat edilerek önlenebilir.
Herpes atağı, basit bir bağışıklık sistemi yanıtıdır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlemek için alınabilecek birçok önleyici tedbir vardır.
Uyku: Çalışmalar, uykunun, uçuk gibi virüs bulaşmış hücrelere karşı savaşmak için gerekli olan T hücrelerinin işlevini büyük ölçüde artırdığını göstermiştir.
Su İçmek: Su oranı yüksek besinleri tüketerek ve bolca su içerek toksinlerin vücuttan atılmasını ve hücresel işlevin düzgün çalışmasını sağlayın.
Rahatlayın: Stres, uçuk atakları konusunda en büyük suçlulardan biridir. Ataklarınız olduğunda o sırada hayatınızda ne gibi stresler yaşadığınızı takip etmeyi deneyin stres- atak ilişkinin ne kadar güçlü olduğuna şaşıracaksınız!
Güneşten Faydalanın: Güneşe maruz kalma, bağışıklık fonksiyonu için gerekli olan yağda çözünen D vitamininin tek kaynağıdır. Ayrıca ücretsiz!
Bitkiler dünyası, antiviral ve bağışıklığı artırıcı özelliklerle dolu otlar ve ürünlerle doludur.
Çay Ağacı Esansiyel Yağı: Hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ve bunları içeren ovüller uçuk ataklarına karşı önleyici olarak günlük olarak kullanılabilir.
Kuersetin, Yeşil Çay Ekstresi, Tarçın Ekstresi ve Meyan Kökü Ekstresi gibi tamamen bitkisel bileşenler içeren oral kombinasyonlu takviyeler ile yapılan çalışmalarda atakların sayısında azalma ve çok daha çabuk kaybolma gözlenmiştir. (Referans bilgileri en aşağıdadır.)
Yediklerinize Dikkat Edin!
Diyetinizin, özellikle virüslerle savaşma söz konusu olduğunda, sağlığınız üzerinde büyük bir etkisi vardır. Herpes ataklarını önlemeye yardımcı olmak için bu sağlıklı beslenme ipuçlarını unutmayın.
Vücudunuzu Alkali Tutun: Son zamanlarda popülaritesi artan alkali diyetler, vücudun pH seviyelerini dengeli ve nötr tutarak enfeksiyon ve salgınlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bunun için özellikle yiyecek ve içeceklerin asiditesini düşüren kalsiyum gliserofosfat içeren takviyelerden yararlanabilirsiniz.
Bitkiler Dosttur: Antioksidanlar, C ve B vitaminleri ve Çinko gibi temel mineraller açısından zengin çeşitli renkli meyve ve sebzeleri yemeyi deneyin.
Şekerden Uzak Durun: Şekerin vücut üzerinde enflamatuar bir etkisi vardır ve aside dönüştürülerek uçuk ataklarına katkıda bulunabilir.
Argininden Kaçının: Fındık, kahve, çikolata ve yulafta bulunan bu amino asit, potansiyel olarak yaraları tetikleyebilir.